Kako preprečiti požar v dimniku

Požari v dimniku so se v zadnjih letih sicer nekoliko umirili, kljub temu pa še vedno vsako kurilno sezono prizadenejo veliko število stanovanjskih objektov. Z dobro preventivo bi lahko preprečili še veliko več dimniških požarov, ki nemalokrat terjajo ogromne premoženjske izgube, redko pa tudi življenja. Oglejmo si, kako in zakaj sploh pride do požara v dimniku.

 

Najpogostejši razlogi za dimniški požar

Za nastanek požarov so največkrat krivi stari in dotrajani dimniki, grajeni iz opeke. Požar v dimniku je še posebej pogost pojav v zgradbah, ki imajo ogrevanje na trda goriva. Ob uporabi smolnatega lesa lahko pride do vžiga še gorljivih snovi oz. saj. Poleg dotrajanosti dimniški požar povzročata tudi slabo vzdrževanje in nestrokovna gradnja dimnika. Zato je zelo pomembno, da nam dimnik projektira in zgradi podjetje, ki uporablja certificirane in kakovostne materiale, hkrati pa so zelo pomembne tudi izkušnje ter natančnost pri delu. Poleg tega moramo poskrbeti za redno pregledovanje in čiščenje, saj dimniki v nasprotnem primeru ne zagotavljajo dobrega vleka, kar privede do zgostitve saj in posledično do dimniškega požara.

 

Poskrbite za preventivo in preprečite požar v dimniku!

Pred montažo morate biti prepričani, da imata dimnik in kurilna naprava ustrezne tehnične lastnosti, ki ustrezajo standardom in predpisom. Moderni dimniki z inox nerjavečo tuljavo v veliki meri zmanjšajo možnost dimniškega požara, zato se izogibajte klasičnim dimnikom iz opeke. Tla in stene v bližini kurilne naprave naj bodo zgrajene iz negorljivih materialov. Poskrbite, da bo podstrešje v bližini dimnika vedno pospravljeno, tudi na tem mestu naj ne bo nobenih gorljivih materialov. Nikoli ne uporabljajte vlažnega ali smolnatega lesa, saj je prav takšen les pogost razlog za požar v dimniku. Ne kurite kartona in dekorativnega papirja, ker goreči delci v dimniku lahko vžgejo obloge.

 

Dovolite dimnikarju, da pregleda in očisti vaš dimnik!

Ko vas obišče dimnikar, ga spustite naprej in mu dovolite opraviti svoje delo. Čeprav se vam morda zdi, da lahko dimnik očistite kar sami (ali pa, da čiščenje sploh ni potrebno), je takšno razmišljanje napačno. Dimnikarji so strokovno usposobljeni in imajo vso potrebno opremo, s katero lahko temeljito očistijo kurilne naprave, dimne vode, zračnike in vse pomožne naprave. Dejstvo je, da se dimniški požari pogosto pojavijo prav zaradi tega, ker jim lastniki ne dovolijo opraviti svojega dela.

 

V podjetju Dimniki Hočevar vam izdelamo dimnik iz inox nerjavečega materiala, ki vam zagotavlja maksimalno stopnjo varnosti pred požarom. Pokličite nas, pošljite elektronsko sporočilo ali pa izpolnite kontaktni obrazec.