nerjavni oz. nerjaveči dimniki

Tako kot na vseh ostalih področjih je tudi pri ponudbi dimnikov in sistemov za centralno ogrevanje v zadnjih desetletjih prišlo do velikih sprememb. Ob tem je seveda nujno, da tudi napeljavo in premer dimnika prilagodimo sistemu ogrevanja. Sodobni nerjaveči dimniki so zlahka kos vsem izzivom, saj med drugim omogočajo hitro segrevanje in ohlajanje ter s tem preprečujejo škodljivo nabiranje kondenza. Nerjaveči oziroma nerjavni dimniki nikakor niso le modna muha, ampak predvsem primer sodobnega in kakovostnega odziva na potrebe današnjega življenja in ogrevanja stanovanjskih in nestanovanjskih zgradb. Gradite novo poslopje ali potrebujete sanacijo oziroma zamenjavo starega dimnika? Nerjaveči dimniki so brez dvoma prava izbira.

 

Nerjaveči dimniki in njihove prednosti

Kot že samo ime pove, so nerjaveči oziroma nerjavni dimniki zaščiteni pred rjavenjem, poleg tega pa imajo še vrsto lastnosti, zaradi katerih zlahka trdimo, da so vrhunski sodobni izdelki. Nerjaveči dimniki imajo izjemno dolgo življenjsko dobo, so lahki in plinotesni, njihova površina pa ni porozna. Primerni so za vse vrste goriv, njihova velika prednost pa je tudi razmeroma hitra in enostavna montaža, predvsem kadar si izberete troslojni nerjavni dimnik. Ker so lahki, ne potrebujejo dodatnega temelja, glede na majhen premer dimnika ne potrebujejo veliko prostora, zunanji plašč pa vam lahko izdelamo v barvi, ki se ujema z zunanjostjo stavbe.

 

Nerjavni dimniki – sanacija odsluženega dimnika

V starejših stavbah se prej ali slej zgodi, da stari dimnik ne služi več svojemu namenu. Tudi v tem primeru pridejo v poštev nerjaveči dimniki, in sicer se glede na premer dimnika v obstoječi dimniški jašek lahko vgradi nerjavni inox dimnik oziroma tuljava. Za to so primerni enoslojni nerjaveči dimniki. Ti morajo biti zaradi varnosti nujno obdani z negorljivim plaščem. Če je premer dimnika premajhen, se stari dimnik najprej povrta. Ker povrtavanje dimnika ustvarja velike količine prahu, ga navadno odsesavamo, kar prašenje občutno zmanjša. Nato se v odprtino vstavi novi nerjaveči dimnik, dodajo se še vsi potrebni kurilniški sestavni deli, na vrhu pa seveda še dimniški pokrov. Ker so enoslojni nerjavni dimniki primerni za kurjenje s trdimi, tekočimi in plinastimi gorivi, so primerni za sanacijo tako rekoč vsakega odsluženega dimnika, ne glede na vrsto goriva.