Dimniški požar – kako ukrepati, ko se pojavi požar v dimniku?

Zopet je prišla kurilna sezona, z njo pa tudi možnost dimniških požarov. Čeprav so požari v dimniku zaradi uporabe naprednih materialov pri gradnji oz. sanaciji dimnikov vse redkejši, pa še vedno obstaja možnost, da ogrozijo vaše premoženje. To še posebej velja, če je vaš dimnik star ter zidan samo z opeko. Oglejmo si, kako prepoznate, da se bliža dimniški požar, ter kako morate ravnati, če se dimnik dejansko znajde v ognjenih zubljih.

 

Kako prepoznate dimniški požar?

Na požar v dimniku kažejo različni pokazatelji. Če stopite ven, lahko opazite, da se iz dimnika kadi črn dim, ki ga včasih spremljajo celo leteče iskre ali manjši plameni. Dimniški požar spremlja tudi vse glasnejše prasketanje. Ko torej slišite bobnenje v dimniku, vam mora takoj postati jasno, da se pripravlja požar, zato morate hitro ukrepati. Ostali znaki dimniških požarov so še vroče rozete, slabše izgorevanje, smrad v hiši, vroče stene dimnika ipd.

 

Požar v dimniku – pokličite gasilce!

Takoj ko opazite prve znake požara, pokličite gasilce. Čeprav boste morda že pred njihovim prihodom zadevo rešili sami, je še vedno zelo pomembno, da pokličete na telefonsko številko 112, saj se dimniški požari pogosto razvijajo zelo hitro. Zaprite dimniška vratca in s tem preprečite dovod kisika. Če se v bližini dimnika nahajajo gorljivi predmeti, jih odstranite. Poleg tega takoj obvestite vse sostanovalce oz. sosede, saj obstaja velika nevarnost nastanka ogljikovega monoksida.

 

V dimnik ne zlivajte vode!

Izredno pomembno je, da v dimnik ne zlivate vode. Razlog za to tiči v tem, da se ob dimniškem požaru voda takoj spremeni v paro in močno poveča svoj volumen. Iz enega litra vode nastane tudi do 1700 litrov pare, kar lahko privede do eksplozije v dimniku. Zaradi poskusa gašenja z vodo so se porušili že številni dimniki. Najbolje je, da počakate gasilce, ki so strokovno usposobljeni za gašenje požarov.

 

Dimniki po požaru zahtevajo temeljit pregled

Tudi manjši dimniški požari pogosto za seboj pustijo posledice. Čeprav se vam morda zdi, da na prvi pogled vse izgleda v redu, pa je dimnik najverjetneje poškodovan. Po požaru v dimniku morate nujno poklicati dimnikarja, ki bo temeljito pregledal tuljave in stene dimnika ter ustrezno ukrepal.

 

Ne pozabite, da je najboljša preventiva! Pokličite podjetje Dimniki Hočevar  in poskrbeli bomo, da bodo vaši dimniki varni pred ognjenimi zublji.

 

Preberite tudi: