Dimnik naj bo redno vzdrževan in očiščen

Napaka na dimniku je lahko usodna, zato poskrbite, da bo dimnik redno vzdrževan in očiščen. Čeprav to delo opravljajo strokovni in izkušeni dimnikarji z vso potrebno opremo, pa je del odgovornosti tudi na vas. Če opazite, da dimnik ne odvaja dimnih plinov iz peči kot bi moral, ali če opazite kakšno drugo nepravilnost v vašem ogrevalnem sistemu, napako nemudoma javite dimnikarski službi, ki bo raziskala nastalo težavo. Ne pozabite, da vas dobro vzdrževan dimnik lahko obvaruje pred požarom in reši velikega finančnega bremena. Oglejte si, kako ukrepati v primeru dimniškega požara.

 

Naj bo dimnik izbran in zgrajen premišljeno

Nemalokrat se zgodi, da se lastnik objekta šele po izgradnji dimnika odloči, katero gorivo bo uporabljal oziroma katero kurilno napravo bo vgradil. Takšen vrstni red je napačen, saj mora dimnik predstavljati del projekta ogrevalnega sistema. V nasprotnem primeru lahko pride do določenih težav, kot so npr. neučinkovito delovanje kurilne naprave, poškodbe dimnika, napačna vrsta ali velikost dimnika in podobno. Danes je na trgu več vrst dimnikov, zato je pred nakupom smotrno, da se o izbiri posvetujete s strokovnjakom. V našem podjetju so vam na voljo različni dimniki, zato boste brez težav našli najustreznejšega za vaš dom, z veseljem pa vam bomo tudi svetovali o sami gradnji, obnovi oz. sanaciji, vzdrževanju in čiščenju.

 

Dimnik na zunanji steni potrebuje dodatno izolacijo

Zaradi vremenskih vplivov je najbolje, da so stene dimnika zgrajene znotraj objekta. Če so stene zunanje, se temperature dimnih plinov hitreje znižujejo, kar lahko pripelje do kondenzacije plinov znotraj dimnika. Vodna para kondenzira na stenah dimnika, kar lahko privede do razpok in podobnih poškodb. Če zaradi določenih razlogov nimate možnosti, da bi bil dimnik postavljen znotraj zgradbe, ga bo potrebno dodatno toplotno izolirati. Ker je dimnik, ki ima zunanje stene (oziroma prostostoječi dimnik) izpostavljen različnim neugodnim vplivom, kot so hitre in velike temperaturne spremembe, vlaga, veter in padavine, mora biti ustrezno grajen in zaščiten. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodb, ki pripeljejo do požara v dimniku.

 

Kaj lahko storite za preprečitev požara

Kar lahko storite že na samem začetku, je to, da vam dimnik in z njim povezan ogrevalni sistem načrtuje profesionalen projektant, ki bo določil primerno lokacijo, višino, velikost, materiale in ostale karakteristike dimnika. Naslednja stvar za ustrezno in varno delovanje dimnika je redno vzdrževanje in čiščenje. Za to so pristojni dimnikarji, ki imajo ustrezno opremo, zato se dela ne lotite sami. Seveda, če opazite določene napake, jih javite dimnikarski službi oziroma pečarju v najkrajšem možnem času. Nasveti, da bo vaš dimnik lahko nalogo opravljal še dolgo, so še: uporabljajte suh in čim bolj svež les, ne kurite kartona, smeti, rastlin in vnetljivih teles, redno odstranjujte pepel ter poskrbite za ustrezno mero zraka oz. kisika.