Dimnik dimenzijeKako določimo dimenzijo dimnika?

Da bo naš dimnik dobro deloval, moramo natančno določiti dimenzije dimnika, ki so odvisne od vrste kurjave, moči peči, lokacije postavitve ter višine dimnika. Vrsta in dimenzija dimnika sta torej odvisni od vrste kurilne naprave za katero se bomo odločili. Razlog, da so dimenzije dimnika velikega pomena je v tem, da je ob optimalnih dimenzijah tudi vlek dimnika optimalen, kar nam zagotavlja dotok svežega zraka h kurišču ter odtok dimnih plinov vstran od kurišča, kar posledično pospešuje izgorevanje. Da bo vaš dimnik kvaliteten in varen je najbolje, da izračun dimenzij dimnika prepustite za to strokovno usposobljenim osebam.

 

Centralni dimnik dimenzije

 

Zidanje centralnega dimnika

Ko izračunamo idealne dimenzije dimnika, ki bo služil v našem centralnem sistemu, lahko pričnemo z zidanjem centralnega dimnika. Najprej se moramo odločiti iz kakšnega materiala bo naš centralni dimnik zidan. V preteklosti so za zidanje dimnikov uporabljali opeko. Kasneje se je uveljavil sistem gradnje pri katerem je dimniška tuljava narejena iz šamotne notranjosti. Izdelava takšnega dimnika je bila enostavna, saj so proizvajalci dimnikov dimnike v celoti izdelali in jih nato le vgradili v sistem. Z razvojem kurilnih naprav se je temperatura dimnih plinov znižala in sedaj dimnike ogroža kondenzacija teh plinov. S tem namenom so se razvili dimniki s keramično notranjostjo, ki je bolj gladka kot šamotna notranjost. Trenje se je zaradi gladke površine zmanjšalo s tem pa se je povečal tudi vlek dimnika.

Pri zidanju centralnega dimnika moramo biti pozorni tudi na požarno varnost. Ob odvajanju vročih plinov okolica dimnika doseže visoko temperaturo. Dimniška tuljava mora tako prenesti tudi temperature do 1000°C, temperatura zunanje površine dimnika pa kljub temu ne sme preseči 80°C. Dimnik mora biti odporen tudi na vlago in kislino.
Potrebno je poudariti, da se moramo pri zidanju centralnega dimnika držati vrste tehničnih predpisov.
Pri dimnikarstvu Hočevar vam ponujamo kvalitetno izdelavo dimnikov, posvetovanje o merah dimnika, ukvarjamo pa se tudi z izdelavo dvojnih zidanih dimnikov. Ob obisku naše poslovalnice, vam bomo pomagali s strokovni nasveti in idejami za dimnike.